kerstmarkten belgie 2023
| |

De 10 mooiste kerstmarkten in België 2023

Kerstmagie in België: De 10 mooiste Kerstmarkten van 2023


Kerst is een tijd van gezelligheid, warmte en sfeer. En wat is er leuker dan een bezoekje te brengen aan één van de vele kerstmarkten die België rijk is? Een lekkere glühwein, ambachtelijke producten of schaatsen? Er is iets voor iedereen. Of je nu op zoek bent naar geschenken en decoratie, of gewoon wilt rondslenteren.

Je vindt hier onze selectie van de 10 mooiste Belgische kerstmarkten in 2023. Ze zijn absoluut een bezoek waard.

1. Brussel: Winterpret

Van 24 november tot 31.december 2023

De hoofdstad van België pakt elk jaar uit met een groots kerstevenement: Winterpret. Het hele centrum wordt omgetoverd tot een magisch winterlandschap met meer dan 200 chalets, een gigantische kerstboom, een klank- en lichtshow op de Grote Markt, een ijsbaan op het Muntplein en een reuzenrad op de Vismarkt. Geniet ook van de koren, brass bans, tentoonstellingen en kerstshows die tijdens deze periode lopen. Winterpret is een van de grootste en mooiste kerstmarkten van Europa en trekt elk jaar miljoenen bezoekers.


Datum: 24 november 2023 tot 31.december 2023

Locatie: Grote Markt, Sint-Katelijneplein, Vismarkt, Muntplein

Openingsuren: maandag tot zondag van 12:00 tot 22:00

Website: https://www.plaisirsdhiver.be/nl/

Bereikbaarheid: Brussel is makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kan makkelijk te voet naar de kerstmarkt vanaf Brussel Centraal. Voor wie niet veel zin heeft in de wandeling kan ook de metro nemen, stap af aan het Sint-Katelijne plein en kom onmiddellijk op de kerstmarkt terecht.

2. Antwerpen: Winter in Antwerpen

Van 8 december 2023 tot en met 7 januari 2024

Antwerpen is een stad die bruist van cultuur, mode en gastronomie. Ook tijdens de kerstperiode heeft Antwerpen heel wat te bieden. Tijdens Winter in Antwerpen ontdek je op verschillende locaties in de historische binnenstad meer dan 100 kraampjes. Je geniet er van lokale en internationale lekkernijen. Je bewondert Antwerpen vanuit het reuzenrad op het Astridplein of je trekt de schaatsen aan en maakt wat rondjes op de Groenplaats. Tijdens kerst kan je ook genieten van tal van leuke culturele activiteiten. En er is ook goed nieuws voor de shoppers, de winkels zijn tijdens de maand december 7 op 7 open.


Datum: 8 december 2023 tot en met 7 januari 2024

Locatie: Suikerrui, Grote Markt, Handschoenmarkt, Groenplaats, Hendrik Conscienceplein, Operaplein

Openingsuren: maandag tot donderdag van 12:00 tot 21:00, vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 23:00, zondag van 12:00 tot 21:00

Website: https://www.visitantwerpen.be/nl/winter-in-antwerpen

Bereikbaarheid: Antwerpen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. De trein stopt op wandelafstand van de winkelstraten en het historisch centrum.
Kom je toch met de wagen? Dan parkeer je je best op een Park & Ride want de parkeersituatie wijzigde dit jaar in Antwerpen.

3. Gent: Winterfeesten

Van 7 december tot en met 31 december 2023

Gent is een stad met een rijke geschiedenis, een levendige studentensfeer en een creatieve vibe. Tijdens de Gentse Winterfeesten kun je deze stad op een andere manier ontdekken. De Winterfeesten bestaan uit een gezellige kerstmarkt met meer dan 150 chalets, verspreid over verschillende pleinen in het centrum. Je kunt er proeven van typische streekproducten, originele cadeaus kopen of je verwarmen aan een glühwein of jenever. Daarnaast kun je ook schaatsen onder de Stadshal, rondjes draaien in het reuzenrad op het Sint-Baafsplein of kijken naar de optredens van straatartiesten.


Datum: 7 december 2023 – 31 december 2023

Locatie: Sint-Baafsplein, Botermarkt, Gouden Leeuwplein, Klein Turkije, Korenmarkt, Emiel Braunplein

Openingsuren: maandag tot donderdag van 12:00 tot 21:00, vrijdag van 12:00 tot 22:00, zaterdag van 11:00 tot 22:00, zondag van 11:00 tot 21:00

Website: https://www.gentsewinterfeesten.be/

Bereikbaarheid: Gent is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je hebt het station Gent Sint Pieters en Gent Dampoort. Het centrum ligt op een wandelafstand van maximum 20 minuten. Geen zin in wandelen? Maak dan gebruik van de tram of bus.
Kom je met de wagen dan parkeer je gratis aan de rand van de stad en ben je met de tram, bus of shuttle zo in het centrum.


4. Brugge: Wintergloed

Van 24 november 2023 tot 7 januari 2024


Brugge is een romantische en betoverende stad en al zeker tijdens de wintermaanden. Van eind november tot begin januari kan je in Brugge terecht voor Wintergloed, een feeëriek lichtfestival dat de hele stad in een warme gloed hult. Je maakt er een wandeling langs de gezellige kerstmarkt met zo een 80 kraampjes op de Markt en het Simon Stevinplein. Of mag het iets actiever zijn? Dan kan je schaatsen op de ijsbaan op de Minnewater en daarna genieten van iets lekkers in de winterbar. Geniet van sprookjesachtig Brugge met zijn middeleeuwse architectuur, de pittoreske grachten en de chocoladewinkels tijdens de kerstperiode.

Datum: 24 november 2023 – 7 januari 2024

Locatie: Markt, Simon Stevinplein, Minnewaterpark

Openingsuren: maandag tot zondag van 11:00 tot 22:00

Website: https://www.brugge.be/wintergloed

Bereikbaarheid: Brugge is makkelijk bereikbaar met de trein. Kies voor het station ‘Brugge’ en je bent op wandelafstand van het historisch centrum. Een bus of taxi brengt je er natuurlijk ook.
Ook met de wagen kan je makkelijk naar Brugge. Parkeer bij voorkeur buiten de stad in een Park & Rides vandaar kan je dan met de bus naar de binnenstad.

Boek een overnachting in Brugge

5. Luik: Le Village de Noël

Van 24 november tot 30 december 2023

Luik, de vurige stede, gekend van de wafels en de boulets à la liégeoise. Maar wist je dat de oudste kerstmarkt van België heeft? Zo telt Luik tijdens de kerstperiode meer dan 200 chalets, die verspreid staan over verschillende pleinen in het centrum. Je kunt er niet alleen terecht voor traditionele kerstartikelen, maar ook voor ambachtelijke producten uit Wallonië en andere landen. Gastronomie is een belangrijk onderdeel van de kerstmarkt, je vindt er de typische specialiteiten zoals peket, vin chaud en tartiflette. Verder kun je ook schaatsen op de Place Cathédrale, of genieten van het prachtige Luik vanuit het reuzenrad.


Datum: 24 november 2023 – 30 december 2024

Locatie: Place Saint-Lambert, Place du Marché, Place Cathédrale

Openingsuren: maandag tot donderdag van 11:00 tot 22:00, vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 23:00, zondag van 11:00 tot 22:00

Website: https://www.villagedenoel.be/

Bereikbaarheid: Luik is makkelijk te bereiken met de wagen. Maak gebruik van het de park & rides zone en parkeer buiten de stad. Je kan dan met het openbaar vervoer naar het stadscentrum.
Ga je met de trein? Dan is het vanaf het station Luik-Guilemin een half uurtje wandelen tot het stadscentrum. Je kan ook gebruik maken van de bus of de trein die naar Luik Saint-Lambert. Dan ben je zo in het stadscentrum.

6. Leuven: Leuvense kerstmarkt

Van 7 tot 21 december 2023

Leuven staat bekend staat om zijn biercultuur, zijn universiteit en zijn gotisch stadhuis. Maar ook de kerstmarkt mag je niet vergeten tijdens de eindejaarsperiode. Dit jaar wordt het een feesteditie, het is namelijk de 35ste editie. Een gezellige en authentieke kerstmarkt met zo’n 170 kraampjes die vooral lokale producten aanbieden. Je kunt er onder andere proeven van Leuvense streekbieren, artisanale kazen en chocolade. Ook kun je er originele geschenken vinden, zoals juwelen, kaarsen en keramiek. Daarnaast kan je er ook genieten van animatie en optredens van koren en fanfares.


Datum: 7 december 2023 – 21 december 2023

Locatie: Ladeuzeplein, Hooverplein

Openingsuren: maandag tot donderdag van 12:00 tot 22:00, vrijdag en zaterdag van 11:00 tot 23:00, zondag van 11:00 tot 22:00

Website: https://www.leuvensekerstmarkt.com/

Bereikbaarheid: Leuven kan je makkelijk bereiken met de wagen. Maar ook met de trein gaat het vlot. Vanaf het station is het nog een klein kwartiertje stappen naar de kerstmarkt.

8. Namen: Namur en lumière

Van 1 tot 31 december 2023

Namen is een stad met veel geschiedenis en elegantie, en dat wordt nog eens extra in de verf gezet tijdens Namur en Lumière. Het is de grootste kerstmarkt in de provincie Namen. Je slentert er gezellig langs de chalets waar de geuren van kastanjes, beignets, gluhwein en andere lokale drankjes en gerechten je tegemoet komen. Je kan er ook leuke en originele kerstcadeautjes op de kop tikken.

De mooie historische gebouwen zijn overgoten met licht en de rendieren wachten je op in het midden van le Place d’Armes. Daarnaast geniet je er van tal van straatanimatie en concerten.


Datum: 1 tot 31 december 2023

Locatie: la place de l’Ange et sur la place d’Armes

Openingsuren: van 11:00 tot 22:30

Website: https://noelnamur.be/

Bereikbaarheid: Namen is vlot bereikbaar met de wagen. Slim parkeren doe je aan de P + R (park & ride parking). Ook met de trein kom je makkelijk in Namen. Het historisch centrum is op 10 minuutjes wandelen van het station.

9. Durbuy: Le Marché de Noël de Durbuy

Van 24 november 2023 tot 07 januari 2024

Het meest charmante en pittoreske stadje van Belgie is gedurende gans het jaar een bezoekje waard. Maar tijdens de kerstperiode snuif je nog meer de sprookjesachtige sfeer van Durbuy op. Je vindt er een heus kerstdorp met meer dan 100 kraampjes met kerstproducten, zoals kerstversiering, kerstcadeautjes en lekkernijen. Je kan je ook uitleven op de schaatsbaan of genieten van één van de verschillende optredens met live muziek. En voor wie van culinaire hoogstandjes geniet, kan zich tegoed doen in Chalet Bru aan champagne, oesters, truffles en kaviaar. Chalet Bru is een initiatief van Hotel Sanglier Durbuy waar je ook het sterrenrestaurant Le Grand Verre van Wout Bru vindt.


Datum: 24 november 2023 tot 7 januari 2024

Locatie: Parc Roi De Boadouin

Openingsuren: van 11:00 tot 22:00

Website: https://durbuytourisme.be/en/

Bereikbaarheid:
In de Oude Stad van Durbuy is er een parking voor 300 voertuigen aangelegd op 900 meter van het centrum1.

  • Een pendelbus rijdt om de tien minuten heen en weer
  • Het stadscentrum telt 300 betalende parkings
  • In Barvaux kunnen 750 voertuigen gratis parkeren (of met schijf)

Zorg ervoor dat u contact opneemt met de toeristische dienstverlener voordat u vertrekt voor de meest actuele informatie

Ook met de trein kan je naar Durbuy. Je neemt station Barvaux en daarna is het nog zo’n 5 km stappen naar het centrum. Geen zin in een fikse wandeling? Dan kan je ook de (pendel)bus nemen tot het centrum.

10. Bergen: Mons Coeur en Neige

24 november 2023 tot 2 januari 2024

Als je op zoek bent naar een gezellige en sfeervolle kerstmarkt in België, dan is Mons een goede keuze. De stad in Henegouwen wordt elk jaar omgetoverd tot het ‘Hart van Sneeuw’ met tal van activiteiten en kraampjes. Je kan er genieten van lokale lekkernijen, ambachtelijke producten, muziek en animatie. Bovendien kan je er ook schaatsen op de overdekte ijsbaan.

Een bezoek aan de kerstmarkt in Mons kan je perfect combineren met een uitstap naar Pairi Daiza, het bekende dierenpark dat op slechts 20 minuten rijden ligt. In Pairi Daiza kan je meer dan 7000 dieren bewonderen, waaronder panda’s, olifanten, tijgers en giraffen. Tijdens de winterperiode is het park ook prachtig versierd met lichtjes, kerstbomen en vuurkorven. Je kan er ook een magische lichtshow meemaken of een nachtje slapen in een van de bijzondere accommodaties.

Mons en Pairi Daiza zijn dus de ideale bestemmingen voor een leuk weekendje weg met het hele gezin. Je kan er de kerstsfeer opsnuiven, de natuur ontdekken en mooie herinneringen maken.Datum: 24 november 2023 tot 2 januari 2024

Locatie: Grand Place

Openingsuren: van 11:00 tot 22:30

Website: https://monscoeurenneige.be/

Bereikbaarheid: Mons is makkelijk bereikbaar met de wagen. Maar ook met de trein kan je makkelijk naar Mons en de grote markt is op een kwartiertje wandelen van het station.


Similar Posts