kerstmarkten aan de Belgische kust
| |

Kerstmarkten aan de Belgische kust 2023

Als je op zoek bent naar een leuke en originele manier om de kerstperiode te vieren, dan zijn de kerstmarkten aan onze Belgische kust zeker een aanrader. Je kunt er genieten van de gezellige sfeer, de mooie verlichting, de lekkere hapjes en drankjes, en natuurlijk de vele kraampjes met allerlei kerstartikelen. Bovendien kun je ook een frisse wandeling maken langs het strand, shoppen in de gezellige winkelstraten of een bezoekje brengen aan een van de vele attracties die de kustgemeenten te bieden hebben.

Bekijk onze favoriete kerstmarkten aan de Belgische kust voor 2023

1. Oostende: Winter in Oostende

“Winter in Oostende wordt de komende drie jaar nog meer verspreid over de stad. Naast het traditionele ‘Winter in het Park’ met een betoverende schaatsbaan en kerstchalets in een mooi verlicht Leopoldpark, kan je nu ook naar de kerstmarkt op het Wapenplein.

Lichttunnel in Oostende

En na 3 jaar maakt de indrukwekkende lichttunnel na 3 jaar zijn comeback en bedekt de Adolf Buylstraat met meer dan 230.000 LED-lichten. De tunnel verbindt de kerstmarkt in het Leopoldpark met een nieuwe kerstmarkt op het Wapenplein. Dagelijkse lichtshows gesynchroniseerd met muziek zullen in de tunnel te zien zijn, en het publiek krijgt de kans om te stemmen op de muziekkeuze.

Datum: van 1 december 2023 tot en met 7 januari 2024

Locatie: Leopoldpark, Adolf Buylstraat, Wapenplein

Website: https://www.visitoostende.be/nl/winter

Bereikbaarheid: Oostende is makkelijk bereikbaar via de autosnelweg of met de trein. Het station ligt op wandelafstand van de winkelstraten.

2. Blankenberge: Winterpret in Blankenberge

Winterpret in Blankenberge. Het Koning Leopold III plein verwelkomt je met een heus winterdorp, een gigantische overdekte schaatspiste en een gezellige winterbar. Je geniet er van een sfeervolle kerstmarkt met minichalets, een glühweintoren en een magische ledbal.

Datum: van 1 december 2023 tot en met 7 januari 2024

Locatie: Koning Leopold III plein

Website: https://www.themaevenementen.be/evenementen/winterpret-blankenberge/

Bereikbaarheid: Blankenberge is zowel met de wagen als de trein makkelijk bereikbaar. Vanaf het station is het een 10-tal minuutjes stappen. Er zijn vanuit Blankenberge rechtstreekse verbindingen naar Brugge, Gent, Brussel en Genk. Ook Antwerpen is vlot bereikbaar.

3. Nieuwpoort: Winters Nieuwpoort

Kom tijdens de kerstperiode naar Nieuwpoort en kom onmiddellijk in feeststemming. Net als vorig jaar is de winterchalet “Chez Babette” van de partij. Après-Ski gevoel zonder naar de Alpen te moeten.
Daarnaast kunnen de kleintjes er ook op een authentieke carrousel of als het al iets spannender mag, kan je ook van de reuze schuif-af met zicht op zee.

Download hier een gratis ticket voor de winter carrousel in Nieuwpoort

Het Winterdorp

Op het Marktplein vind je dan een heus winterdorp met een rolschaatsbaan en in het midden vind je een heus winterterras met drankjes en hapjes. Voor de feestvierders is er ook een ambiance podium met bekende en minder bekende gasten. En voor wie eens goed wil doorzakken op oudejaar, kan er genieten van een open lucht fuif met dj.

Het Winter Tree House

En als dat nog niet genoeg is vind je aan de StadsHalle een Winter Tree House met een pop-up tearoom die helemaal ondergedompeld is in de gezellige kerstsfeer. En ook hier zijn ze onze kleine vrienden niet vergeten. Je vindt er een mini-ballenbad en speelse workshops.
En jajaja, ook de kerstman is 5 dagen van de partij. Helemaal fun voor de kids.

Iglo LaBul

En voor wie het net dat ietsje meer mag zijn kan je een plaatsje reserveren in iglo LaBul. Kaviaar, oesters, champagne, … klinkt goed, niet? Reserveren is wel een noodzaak.

Datum: van 1 december 2023 tot en met 7 januari 2024

Locatie: Lombardsijdestraat, Sint-Berbardusplein, Marktplein,

Website: https://www.wintersnieuwpoort.be/

Bereikbaarheid: Nieuwpoort is makkelijk bereikbaar met de wagen. Voor wie met de trein komt, vind je de dichtsbijzijnde stations in De Panne en Oostende van waar je met de kusttram naar Nieuwpoort kan.

4. De Haan: Winter in de Haan

Beleef de winter, kerst en nieuwjaar in de Haan. Je kan genieten van de kerstsfeer in het idyllische Park La Potinière. Voor een lekker drankje of hapje moet je in de kerstchalet zijn. Hou je het liever wat actiever dan kan je je uitleven op de schaatsbaan.

Datum: van 1 december 2023 tot en met 7 januari 2024

Locatie: Park La Potinière

Website: https://winterindehaan.be/

Bereikbaarheid: De Haan is makkelijk bereikbaar met de wagen. Voor wie met de trein komt, stapt het best af in Blankenberge of Oostende en neemt vandaar de kusttram naar De Haan.

5. Koksijde: Koksijde By Light

Ook Koksijde schittert tijdens het eindejaar. Wist je dat ze zelfs tot in het buitenland bekend staan voor hun kerstverlichting?

koksijde by lights kerst 2023
Brond Foto dienst toerisme Koksijde-Oostduinkerke

Overal lichtjes in Koksijde

Ook dit jaar zal de kuststad ondergedompeld worden in een sprookjesachtige sfeer overgoten met licht. Je kan van 16 december tot en met 7 januari 2024 een gratis wandeling maken door Koksijde-bad waarbij je wordt meegenomen op een betoverend lichtparcours vol met magische lichtcreaties.

Je kan er uiteraard ook genieten van lekkere drankjes en hapjes of je uitleven op de ijsbaan die goed is voor 600 m² schaatsplezier.

Datum: van 16 december 2023 tot en met 7 januari 2024

Locatie: verschillende plaatsen in Koksijde

Website: https://www.visitkoksijde.be/nl/koksijdebylight

Bereikbaarheid: Koksijde is zowel makkelijk te bereiken met de wagen als met de trein. Je hebt een station in Koksijde dus je hoeft de kusttram niet te nemen. Ben je in een andere kuststad? Dan kan je naar Koksijde met de kusttram

6. De Panne: De Pannese kerstmarkt

Winterdorp in De Panne

Wandelen in een sfeerfol kader, gezellig genieten aan de kraampjes met hapjes en drankjes, leuke optredens en een nostalgische draaimolen, dat is de Pannese kerstmarkt

De brievenbus van de kerstman staat in De Panne

En heb je een brief voor de kerstman? Dan kan je deze in zijn brievenbus stoppen in de Panne.

brienvenbus kerstman de panne
Bron foto www.depanne.be

Datum: van 16 december 2023 tot en met 7 januari 2024

Locatie: verschillende plaatsen in Koksijde

Website: https://www.depanne.be/nl/zien-doen/evenementen-activiteiten/kerstmarkt

Bereikbaarheid: De Panne is zowel makkelijk te bereiken met de wagen als met de trein. Je hebt een station in De Panne en van daar uit is het nog zo een 3 km naar het centrum. Je kan hiervoor gebruik maken van deelfietsen of het openbaar vervoer.

Extra Tip: Kerstmarkt Brugge

Als je dan toch aan de kust bent dan is de weg naar het sprookjesachtige Brugge maar een korte rit. Wat is er romantischer en gezelliger dan Brugge die scone en al zeker als de stad ondergedompeld is in de kerstsfeer.

Wintergloed Brugge


Tijdens Wintergloed vind je in Brugge kan je er naast de kerstmarkten ook genieten van een lichtbelevingswandeling, tal van evenementen, een ijspiste, een winterbar, … en uiteraard voor de shoppers onder ons is wat kuieren door de winkelstraten ook een must.

Kerstvakantie aan de zee

Je ziet er is tijdens de kerstperiode heel wat te beleven aan onze Belgische kust. Terwijl de koude zeewind zachtjes waait, komen de badplaatsen tot leven met schitterende kerstmarkten. Of je nu de traditionele kerstsfeer van Oostende wilt ervaren, de betoverende verlichting in Blankenberge wilt bewonderen of de gezelligheid van Knokke-Heist wilt ontdekken, de Belgische kust biedt voor ieder wat wils. Dankzij de handige kusttram is het eenvoudig om van de ene badplaats naar de andere te reizen, waardoor je de kans krijgt om de unieke charme van elke locatie te ontdekken.

Ga je met de kids? Dan kan je kiezen voor een verblijf in CenterParcs De Haan.
Je geniet van de gezellige kerstsfeer aan de kust en toch ook voldoende indoor- en outdoor activiteiten in het vakantiepark. Dubbel plezier!

kerstvakantie aan zee


Geniet van heerlijke lokale lekkernijen, zoek naar originele kerstcadeaus op de markten, waai uit op het strand en bewonder de prachtig versierde boulevards.

Of je nu op zoek bent naar romantiek, avontuur of ontspanning, de kerstvakantie aan de Belgische kust biedt het allemaal. Zet deze magische tijd van het jaar in je agenda en maak je klaar voor een onvergetelijke kerstervaring aan zee.

En vergeet ons zeker niet op de hoogte te houden van jullie kerstbelevenissen. Tag jouw foto’s met #kerstmoment en laat ons allemaal meegenieten van de sfeervolle momenten.

Similar Posts